üzleti kommunista

minapi döbbenetek szavakba öntése, mivel idegesen úgysem termelek gdp-t.

Archívum

Linkblog

ki vásárol stadiont? kettőt?

2010.06.15. 16:22 businesscommer

Könnyedén belefuthat egyik vagy másik "módosító" vagy törvényjavaslat egy uniós pofonba. Ami tudatosan vagy véletlenül elkerülte a sávolyi beruházás útját egyengetők figyelmét, az egyre másra arcul csaphatja a friss erőből rohanvást építkezőket.

Forrás: http://epiteszforum.hu/node/2036

Ezt a végtelenül szimpatikus dolgot, stadionok megvásárlását, építését, a nagy magyar apostoli sportélet állami segítséggel, de önzetlen magánerőből történő támogatását - egyébként helyenként az ilyet PPP-nek is hívják, de ezt most felejtsük el - miért is ne támogathatná egy sportot és egészséget szerető kormány. Hacsak nem szól közbe az Európai Unió. Az áruk és tőke szabad áramlásának alapján fejlődött monstrum politikusaink legfőbb erénycsőszévé válhat, ha úgy véli, nem azonos feltételek mellett férhet hozzá támogatáshoz az unió bármely cége, polgára. Jelenleg pedig ingatlanhoz jutni külföldiként Magyarországon nem lehetetlen, de engedélyköteles (7/1996. Kormány rendelet alapján).

Persze kiderülhet, hogy mindenki ugyanúgy hozzáfér ehhez a támogatáshoz, így nem minősül állami támogatásnak (state aid), és boldogan üzemeltethet stadiont Bánki Erik Siklóson vagy akárhol, de ez nem most fog kiderülni. Ehhez kellene egy államigazgatási egyeztetés (aka köröztetés), ahol az exPénzügyminisztérium 6-8 éve állami támogatásokkal foglalkozó részlege egyszerűbb esetben saját maga, bonyolultabb esetben az Európai Bizottsággal egyeztetve elkészít egy állásfoglalást, hogy ez most itt kérem állami támogatás vagy sem. Ha pedig az, akkor kéri a Bizottság engedélyét hozzá, mely Bizottság vagy megadja azt vagy nem. Ez ugye lassú, unalmas, sok benne a papír és az akadékoskodó, helyenként túl értelmes bürokrata. Ez nem történt meg Sávoly esetében, és ez volt a sokat emlegetett PM-es feljegyzésben megfogalmazott problémák egyik legfontosabbika: aggályos, hogy ez az állami támogatás megkapja-e a Bizottság bólintását.

Ez az unalmas módja annak, hogy egy magyar vállalkozás számára is garantált lehessen, hogy ugyanazon a pályán játszon - elnézést! - például Romániában, ahol a helyi cégek. Hagyjuk is. Majd egy-két Barroso nyakleves, Simor fizetésének befagyasztása, közbeszerzési és állami támogatással kapcsolatos büntetés megtanítja a fürge módosítókat, hogy ez itt nem a 2000-es évek eleje.

Mi addig csöndben mormoljuk az örömódát és töprenghetünk, hogy Bánki Erik a strandfürdőberuházás mellett melyik stadionba képzelt amphiteatrumot. Panem et circenses!

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz stadion parlament módosító bánki erik tiltott állami támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://businesscommer.blog.hu/api/trackback/id/tr262083862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása