üzleti kommunista

minapi döbbenetek szavakba öntése, mivel idegesen úgysem termelek gdp-t.

Archívum

Linkblog

Megújuló cselekvésképtelenségi terv

2010.06.23. 19:29 businesscommer

Már mondták korábban is, de nem volt egyértelmű, hogy _tényleg_ és _komolyan_ megint az van, hogy halovány ötlet sincs a megoldásra. Változatlanul. Most épp a megújuló energiáról beszélünk, ahogy beszélt röviden Orbán Anita is a tegnapi Az Estében. Orbán érthető egészségügyi okokból lecsúszott a listáról, most mint energiapolitikai szakértő szólal meg. A riportot csak utólag néztem meg, a beharangozó alapján azt gondoltam úgy is inkább csak a benzinárról lesz szó. Ezzel szemben Orbán Anita nem egészen 4 percben visszaidézte a benzinár bejátszásból már megismert összetételét, gyorsan áteveztünk a földgáz kitettségre - konkrét számokkal nem bajlódva -, majd a riporter nyomására kicsit kitért a bioetanolra. Aztán elhangzottak kuszán az uniós célkitűzések, meg hogy a megújulók drágábbak a hagyományos energiahordozóknál és a lényeg: "ez majd egy ilyen állami döntés lesz, hogy a megújulón belül mely megújuló szektorokat tudjuk támogatni." Aztán a szubszidiaritást a szubvencióval kissé összekeverte, de mindegy értettük. A lényeg, hogy "a megújuló energiapolitikánk része a nagyobb energia politikának." Összességében giganagy bullshit.

Ez most vagy Orbán Anita entry-je a energiapolitikába, ha már a parlamenten keresztül nem sikerült, vagy a korábban általa igazgatott intézet jutott szóhoz Az Estében?!

Igaz, eddig óriási töketlenkedés volt, három tárca között a pad alatt hevert a megújuló energia politika. Amíg fölművelésügyi és vidékfejlesztési tárca a biomasszában és a bioetanol uniós szabályozásának folyamatos változásában próbált evickélni, a környezetvédelmi - időközben elhalálozott - minisztérium vonatkozó államtitkársága stratégiai szinten próbálkozott összefogni a megújulókat, addig az az azóta szintén poraiba hanyatlott KHEM kezelte az energiaszektor klasszikus elemeit mint hálózat, árszabályozás, MVM csip-csup ügyei. Egy cseppet sem sírunk, hogy ez a helyzet nincs többé. (Ugyan meg kell jegyezni, hogy valamikor Bajnai NFGM vezérségével egyidőben legalább a holtpontról kimozdult és lassú higanymozgásba kezdett a kérdéskör. Ezt leginkább ismét csak az uniós követelmények köszönhetjük, egyrészt az EU támogatásokhoz kapcsolódóan, másrészt a 2020-ra meghirdetett, spanyol elnökség által szorgalmazott kibocsátás csökkentési programmal összefüggésben.)

A célok világosak: 13%, adminisztratív oldalról közelítve pedig a tagállamoknak 2010. június 30-ig be kell nyújtaniuk a 2020-ig szóló akciótervet vállalásokkal és a beavatkozások pontos megnevezésével. Na, mi ezt várhatóan nem töltjük ki, mert nem tudjuk kitölteni, mert foglamunk sincs, hogy mit akarunk. Ez pedig részben a szerencsételenkedő államigazgatás szerencsétlenkedésének, másik részben viszont a május óta regnáló, az energiafüggőség megszűntetését zászlóra tűző és azt intenzíven lengető ropogós komány koncepciótlansága. Mert kommunikálni az egy dolog, előbb-utóbb Orbán Anita is megtanulhat szerepelni a tévében, de amikor ötletek és munka kellene (stratégia, elemzések, értékelés, stb.), akkor az üres papír kevés lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: eu államigazgatás megújuló energia orbán anita

A bejegyzés trackback címe:

https://businesscommer.blog.hu/api/trackback/id/tr902104698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása